Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Skogsbrand utan radiotäckning – Molos gör skillnad!

Vid skogGranbodasbranden i Granboda utanför Ånge var möjligheterna till radiokommunikation genom ordinarie kanaler starkt begränsade. Räddningsledaren (Medelpads Räddningstjänstförbund) kontaktade därför FRO för att få förstärkning från Molos. En hemställan till Svenska Kraftnät beviljades snabbt och insatsen kunde dras i gång.

Uppdraget gick till Molos 2 i Njurunda, som redan hade sänt personal till garaget för att se över att allt var i sin ordning inför det eventuella uppdraget. Transport av bandvagnen förbereddes och efter mottaget klartecken lastas utrustning och materiel samt bandvagnen lastas på lastbil och resan mot Ånge påbörjas.

Parallellt upprättas kontakt med räddningstjänsten för utbyte av kontaktuppgifter och positioner. Även SOS Alarm kontaktas för att diskutera och sjösätta lämpliga kombineringar av RAPS- och INSATS-talgrupper Rakel för att kunna göra nytta med de gateway-lösningar som Molos har. Anställningsavtal ”benficksavtal” upprättas via mejl och logi löstes vid midnatt med ett av hotellen i Ånge.

Med en gateway upprättad övergår verksamheten för Molos i övervakning av driften samt viss utlåning av bärbara Rakelterminaler. Vid 22-tiden är räddningsinsatsen avslutad och strax innan midnatt har Molosgruppen återställt utrustning och rullar mot hotellet i Ånge.

Bild Per Skiöld upprättar en gateway. Foto: Per-Anders Silén.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök